فیبر نوری که با آن تار نوری نیز می‌گویند، یک ساختار خاص با متریال شفاف است که می‌تواند نور را به راحتی از خودش عبور دهد. فیبرهای نوری بر اساس کاربرد می‌‎توانند به دو نوع داخل ساختمان و خارج از ساختمان تقسیم‌بندی شوند که هر کدام خصوصیات خاص خودشان را دارند. در حال حاضر، به دلیل اینکه انواع فیبر نور خصوصیاتی بارزی در حوزه ساختمان‌سازی و صنایع مختلف دیگر دارند، می‌‎توان آن‎ها‎ را جزء کابل‎ها‎ی پرفروش دانست. در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد انواع فیبر نوری و ویژگی‎ها‎ی مختلف آن‎ها‎ صحبت کنیم.

معرفی انواع فیبر نوری و ویژگی‎ها‎ی آن‎ها‎
معرفی انواع فیبر نوری و ویژگی‎ها‎ی آن‎ها‎

فیبر نوری چیست؟

فیبر نوری که به لاتین با نام Optical Fiber شناخته می‎‌شود یک رشته باریک و بلند است. در این رشته باریک و بلند یک ماده شفاف مانند شیشه و پلاستیک وجود دارد که امکان عبور نور را به راحتی فراهم کرده است. در واقع نور از یک سر به فیبر نوری وارد می‌‎شود و از سر دیگر خارج می‌‎گردد. یکی از خصوصیات فیبرهای نوری که آن‎ها‎ را از کابل‎‌ها‎ی معمولی متمایز کرده است، پهنای باند بالاتر این فیبرهاست.

فیبر نوری برای راه‌‎اندازی شبکه های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کابل‎ها‎ را می‎توان برای راه‌اندازی ویدیو کنفرانس، دیتاسنترها، تلفن، تلویزیون و … مورد استفاده قرار داد. مزیت فیبر نوری این است که می‌تواند داده‌ها‎ را با پهنای باند 10 گیگابایت انتقال بدهد.

آشنایی با انواع فیبر نوری

فیبرهای نوری از نظر کاربرد، ساختار و نوع متریال‌ها‎ی استفاده شده در آن‎ها‎ به چند دسته مختلف تقسیم بندی می‌شود. به طور کلی اگر بخواهیم انواع فیبر نوری را به شما معرفی کنیم، باید آن‎ها‎ را از نظر ساختار و اشعه گذرنده از آن‎ها‎ به چند دسته زیر تقسیم‌بندی کنیم.

انواع فیبر نوری از جهت اشعه گذرنده از آن‎ها‎
انواع فیبر نوری از جهت اشعه گذرنده از آن‎ها‎

انواع فیبر نوری از جهت ساختار و مواد سازنده

کابل‌ها‎ی فیبر نوری از نظر ساختار و مواد سازنده به 3 دسته زیر تقسیم‌بندی می‎شوند:

فیبر نوری شیشه ای

یکی از انواع فیبر نوری است که می‌تواند کاربردهای بسیار زیادی نیز داشته باشد، این محصول است. جنس هسته این فیبر نوری از شیشه می‎باشد. از جمله خصوصیات این فیبرهای نوری عبارتند از:

  • انعطاف‌پذیری کم و بدون وجود قابلیت اصلاح یا تقسیم
  • دارای تنوع زیاد
  • ترکیبی از تنظیمات، اتصالات انتهایی و انواع آداپتور
  • عملکرد طبیعی در برابر استرس مکانیکی، مواد شیمیایی و حرارت بالا

فیبرنوري پلاستیکی

یکی دیگر از انواع فیبرهای نوری است. این فیبر نوری از مواد پلیمری ساخته شده است و هسته آن از جنس PMMA می‎‌باشد. قطر هسته این فیبرهای نوری به نزدیک 1 میلی متر می‎‌رسد. پس می‎‌توان با سرعت بالا داده‎‌ها‎ را از طریق این فیبر نوری انتقال داد. از جمله خواص و ویژگی‌ها‎ی فیبر نوری پلاستیکی می‌‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بدون ایجاد حساسیت و ضرر برای کودکان و افراد حساس
  • قابل استفاده در لیزر موهای زائد
  • قابل استفاده در صنعت آرایشی و بهداشتی و تجهیزات پزشکی
  • انتقال آسان و سریع نور به واسطه داشتن قطر ایده آل

فیبرنوري سیلیکا با روکش پلاستیکی

یکی از انواع فیبر نوری که در بازار به فروش می‌‎رود، فیبر نوری سیلیکا و با روکش پلاستیکی است. این فیبرها می‌توانند به دلیل داشتن زیست سازگاری بالا، کاربردهای خاصی نیز داشته باشند. این کابل‎ها‎ می‌توانن در پشتیبانی شبکه و خدمات شبکه بسیار پرکاربرد باشند. از جمله خصوصیات این فیبر نوری می‌‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انعطاف پذیری بالا در برابر خمش
  • ضریب منفی گرماسنجی
  • دارای چقرمگی بالای شکستگی
  • دارای کرنش الاستیک بالا
  • دارای زیست سازگاری خوب
انواع فیبر نوری از جهت ساختار و مواد سازنده
انواع فیبر نوری از جهت ساختار و مواد سازنده

انواع فیبر نوری از جهت اشعه گذرنده از آن‌ها‎

انواع فیبر نوری از نظر اشعه گذرنده که از آن‎ها‎ را می‌توان به دو دسته زیر تقسیم‌بندی کرد:

  • فیبر نوری تک حالته ( Single-Mode):

فیبر نوری تک حالته یکی از انواع فیبرهای نوری است که دارای هسته کوچکی می‌باشد. این فیبر نوری می‌تواند نور لیزر مادون قرمز را از خود عبور دهد. فیبر نوری تک حالته نسبت به فیبر نوری چند حالته گران‌‎تر می‌‎باشد. این فیبر نوری دارای زاویه خمش بسیار کمی‎است و این موضوع کمی‎کار کردن با آن را سخت می‌کند. با این حال به وجود طول موج عبوری خاص از سوی این فیبر نوری، می‌توان آن را جزء فیبرهای نوری پرکاربرد دانست.

  • فیبر نوری چند حالته ( Multi-Mode):

فیبر نوری چند حالته، دارای هسته‌ها‎ی بزرگ‎تری نسبت به فیبرهای نوری چند حالته می‌باشند. این فیبرهای نوری می‌‍‎توانند نور مادون قرمز گسیل شده از دیودهای نوری ال ای دی را با طول موج خاص از خودشان عبور دهند. این فیبرهای نوری از کابل‌ها‎ی مسی بسیار بهتر هستند؛ اما نسبت به فیبرهای نوری تک حالته کاربردهای کمتری دارند.

نتیجه‌گیری

در این مقاله در مورد انواع فیبر نوری و ویژگی‌ها‎ی آن صحبت کردیم. این فیبرها می‌توانند از چندین جنبه به چند دسته مختلف تقسیم‌بندی شوند که هر کدام خصوصیات خاص خودشان را دارند. انتخاب بهترین فیبر نوری بر اساس بودجه و کارایی مورد نظر، انجام می‌‎شود. بنابراین، می‌توان برای استفاده از خدمات شبکه از هر یک از این کابل‌ها‎ کمک گرفت.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *